فهرست مطالب

مطالعات کاربردی تندرستی در فیزیولوژی ورزش - سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

نشریه مطالعات کاربردی تندرستی در فیزیولوژی ورزش
سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن کاوسی *، علیرضا بهرامی، داریوش خواجوی صفحات 11-27
    هدف مطالعه حاضر بررسی ارتباط بین عملکرد مهارتی و آمادگی روانی با کارآمدی جمعی در بازیکنان فوتبال بود. نمونه آماری این پژوهش، شامل 80 نفر از بازیکنان فوتبال مرد شهر اراک بود که به صورت تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون های مهارتی فوتبال شامل: شیرین کاری با توپ، آزمون دریبل کردن، دوی رفت و برگشت با توپ و آزمون هدف گیری، پرسش نامه مهارت های ذهنی اوتاوا و پرسش نامه کارآمدی جمعی در ورزش استفاده شد. سپس داده ها بوسیله نرم افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی ساده تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین عملکرد مهارتی و آمادگی روانی با کارآمدی جمعی ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد و کارآمدی جمعی با سن، سابقه قهرمانی، سابقه ورزشی و سابقه عضویت در تیم رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که عملکرد مهارتی و آمادگی روانی پیش بینی کننده مناسبی از کارآمدی جمعی بود.
    کلیدواژگان: عملکرد مهارتی، آمادگی روانی، کارآمدی جمعی، آزمون شیرین کاری، آزمون هدف گیری
  • حسین صمدی *، محمدتقی اقدسی، اسماعیل علی محمدی صفحات 28-39
    دوران بارداری و فرایند تولد به دلیل ارتباط مستقیم با سلامت کودک اهمیت زیادی دارد. هدف پژوهش، بررسی ارتباط بین نمره آپگار و تبحر حرکتی (رشد حرکات درشت) کودکان 6 ساله شهرستان بردسکن بود. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری، شامل همه کودکان متولد شده در بیمارستان ولیعصر شهرستان بردسکن در سال 1386 بودند که از بین آن ها 120 نفر (60 دختر و 60 پسر) به صورت هدف مند و در دسترس انتخاب گردیدند. پس از ثبت داده های مربوط به مقیاس آپگار، جهت ارزیابی رشد مهارت های حرکتی درشت از آزمون تبحر حرکتی بروینینکز- اوزرتسکی استفاده گردید. داده های پژوهش بوسیله نرم افزار 20spss و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل گردید. نتایج پژوهش نشان داد که بین نمرات آپگار دقیقه پنجم پس از تولد و مهارت های حرکتی درشت، همبستگی وجود ندارد. با توجه به همبستگی پایین در مطالعه به نظر می رسد که نمرات آپگار را نمی توان به عنوان پیش بینی رشد مهارت های حرکتی درشت در این دوره سنی در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: نمره آپگار، مهارت های حرکتی، کودکان
  • قباد محرابیان *، محسن کاوسی اصلانشاه، علی حیرانی صفحات 40-53
    هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط سبک رهبری مربیان با آمادگی روانی و اضطراب صفتی و حالتی بازیکنان هندبال بود. روش پژوهش حاضر، توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش بازیکنان هندبال تیم های باشگاهی استان کرمانشاه در سال 1393 که حداقل دو سال آخر تمرینات خود را با مربیگری مربی کنونی خود سپری کرده بودند، تشکیل دادند. نمونه آماری شامل 260 نفر بود که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه های ویژگی های فردی، پرسشنامه سبک رهبری مربیان در ورزش، پرسشنامه آمادگی روانی ورزشکاران و پرسشنامه اضطراب صفتی و حالتی اشپیل برگر استفاده شد. پس از اطمینان از توزیع طبیعی داده ها با استفاده از آزمون کلموگروف-اسمیرنوف، آزمون آماری استنباطی ضریب همبستگی پیرسون در سطح معناداری 05/0>p بکار گرفته شد. یافته ها نشان داد، بین سبک رهبری (بازخورد مثبت و رفتار دموکراتیک) با آمادگی روانی رابطه مستقیم معناداری وجود دارد. همچنین بین سبک رهبری دمکرات با اضطراب صفتی و کلی رابطه معکوس معنا داری وجود دارد، اما با اضطراب حالتی رابطه ندارد. یافته دیگر این پژوهش نشان داد که بین سبک رهبری استبدادی و اضطراب حالتی و کلی رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد و بین سبک رهبری استبدادی با اضطراب صفتی رابطه ایی یافت نشد. با توجه به نتایج تحقیق، به طور کلی می توان سبک رهبری مربیان (رفتار دموکراتیک، رفتار استبدادی، بازخورد مثبت، تربیت و آموزش و حمایت اجتماعی) را به عنوان یک عامل تاثیرگذار بر آمادگی روانی و اضطراب ورزشکاران قلمداد کرد و پیشنهاد می شود مربیان برای ایجاد آمادگی روانی و کاهش اضطراب به عامل سبک رهبری خود توجه نمایند.
    کلیدواژگان: سبک رهبری، آمادگی روانی، اضطراب صفتی، اضطراب حالتی
  • علیرضا زارع *، صدیقه حیدری نژاد، سیده ناهید شتاب بوشهری صفحات 54-68
    پژوهش حاضر به منظور تعیین روایی و پایایی مقیاس عوامل موثر بر بروز فساد اداری و روش های کنترل آن در وزارت ورزش و جوانان می باشد. این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی و به صورت میدانی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کارمندان وزارت ورزش و جوانان بود، که مطابق با گزارش های این وزارتخانه تعداد 900 نفر می باشد. به منظور تعیین نمونه آماری از جدول تعیین حجم نمونه مورگان و به روش تصادفی ساده تعداد 269 نفر برآورد شد. به منظور پیشگیری از افت آماری تعداد 320 پرسش نامه پخش و جمع آوری گردید. در این پژوهش از پرسش نامه محقق ساخته به نام عوامل موثر بر بروز فساد اداری و روش های کنترل استفاده شد، که روایی صوری و محتوایی پرسش نامه ها با نظرخواهی از 12 نفر از اساتید مدیریت ورزشی بررسی شد. برای روایی سازه پرسش نامه از طریق تحلیل عاملی مقدار عوامل موثر (770/0) و روش های کنترل (815/0) محاسبه شد. ضریب پایایی پرسش نامه ها به روش آلفای کرونباخ به ترتیب 81/0 برای عوامل موثر و 83/0 برای روش های کنترل محاسبه شد. با توجه به این که شاخص های روایی و پایایی پرسش نامه همگی در حد مطلوبی هستند، می توان از نسخه جدید پرسش نامه برآورد عوامل موثر و روش های کنترل فساد اداری به عنوان پرسش نامه روا و پایا برای اندازه گیری فساد در سازمان های ورزشی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: رواسازی، فساد اداری، سازمان های ورزشی، کنترل
  • سید محمد کاشف، مهپاره لطفی * صفحات 69-78
    هدف پژوهش حاضر، پیش بینی ظرفیت کارآفرینانه روسا و کارشناسان هیات های ورزشی با سنجش مولفه های جو نوآوری می باشد. طی یک مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی، 150 نفر از بین تمامی روسا و کارشناسان هیات های ورزشی استان آذربایجان غربی با استفاده از جدول مورگان به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. برای تحلیل داده ها از آزمون رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج نشان داد که از بین مولفه های جو نوآوری، مولفه چالش و مشارکت واجد شرایط پیش بینی ظرفیت کارآفرینانه در هیات های ورزشی استان آذربایجان غربی می باشد. در جمع بندی نهایی، می توان گفت که هیات های ورزشی باید وارد محیط های کارآفرینی شوند و نوآوری کنند. بر این اساس آموزش کارآفرینی به روسا و کارشناسان هیات های ورزشی و ایجاد محیط های مناسب برای نوآوری یک پیشنهاد برای هیات های ورزشی است و در صورت وجود چنین شرایطی فضا برای رقابت آماده می شود.
    کلیدواژگان: ظرفیت کارآفرینانه، جو نوآوری، هیات های ورزشی، استان آذربایجان غربی
  • مهتا اسکندرنژاد، هدی قربان تبار عمران * صفحات 79-87
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر استحکام روانی بر اضطراب حالتی تحت فشار روانی در ورزشکاران دختر دانشگاه تبریز بود. بدین منظور، 30 دانشجوی دختر با میانگین سنی 18-27 سال در این پژوهش شرکت کردند و با استفاده از پرسش نامه استحکام روانی 48 (کلاف و همکاران 2002) شرکت کنندگان به دو گروه استحکام روانی بالا و پایین تقسیم شدند. اضطراب صفتی و حالتی آزمودنی ها، با استفاده از پرسش نامه حالت رگه اضطراب اسپیلبرگر مشخص و با استفاده از حضور تماشاگران و ایجاد رقابت برای کسب جایزه، افراد تحت فشار روانی قرار گرفتند. پس از اعمال فشار روانی، اضطراب حالتی افراد ارزیابی شد. یافته های آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد، بین اضطراب حالتی در دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد. گروه استحکام روانی پایین اضطراب حالتی بیشتری نسبت به گروه استحکام روانی بالا در شرایط فشار نشان دادند. یافته های آزمون همبستگی پیرسون نشان داد ارتباط قوی و منفی بین استحکام روانی و خرده مقیاس ها با اضطراب صفتی و حالتی در شرایط عادی و فشار وجود دارد (05/0>p). یافته های پژوهش نشان می دهد که سطوح استحکام روانی یکی از عوامل تاثیرگذار بر اضطراب حالتی در شرایط فشار روانی می باشد.
    کلیدواژگان: استحکام روانی، اضطراب حالتی، فشار روانی
  • لطیفه قاسم پور، محمدتقی اقدسی صفحات 88-99
    هدف از این پژوهش، فراتحلیل مطالعات انجام گرفته در زمینه تصویرسازی ذهنی مهارت های حرکتی با توجه به متغیرهای تعدیل گر جنس و سن است. در این روش، واحد تجزیه و تحلیل از مطالعه گرفته می شود. روش مطالعه شامل کمی سازی اندازه اثر است. به این منظور 40 پژوهش در زمینه تصویرسازی ذهنی مهارت های حرکتی شناسایی شدند. بر اساس اطلاعات موجود یا ارتباط مستقیم با موضوع فراتحلیل، 26 پژوهش بررسی گردید. از آزمون t مستقل برای تجزیه و تحلیل آماری استفاده شد. یافته ها نشان داد جنسیت تاثیر معنا داری بر تصویرسازی مهارت های حرکتی نداشت (05/0P>). همچنین سن نیز تاثیر معناداری بر تصویرسازی مهارت های حرکتی نداشت (05/0P>). جنس و سن به عنوان متغیرهای تعدیل گر در تصویرسازی ذهنی مهارت های حرکتی تاثیری نداشتند. همه گروه ها توانستند از این توانایی تصویر سازی بهره برداری کنند. یافته های این پژوهش، می تواند تاییدی بر نتایج مطالعات دیگر باشد که از تاثیر تصویر سازی ذهنی بر مهارت های حرکتی حمایت می کنند.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، تصویرسازی ذهنی، مهارت حرکتی، جنسیت، سن
  • معصومه پروانه *، حسن محمدزاده صفحات 100-111
    هدف پژوهش حاضر تعیین ارتباط ریسک پذیری با پرخاشگری در ورزشکاران بدن ساز بود. پژوهش حاضر از نوع همبستگی، علی مقایسه ای بود، جامعه آماری این پژوهش را کلیه ورزشکاران باشگاه های بدن سازی ارومیه تشکیل دادند که از بین آنها 50 نفر مرد و 50 نفر زن بدن ساز با حداقل یک سال و حداکثر پنج سال سابقه تمرین منظم به صورت در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از دو پرسش نامه شامل پرسش نامه پرخاشگری باس و پری و برای ارزیابی خطرپذیری از یک پرسش نامه ترکیبی با دو مولفه هیجان خواهی و تکانشگری زاکرمن استفاده شد. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و برای بررسی معناداری تفاوت بین دو گروه مردان و زنان از آزمون t مستقل استفاده شد. بر اساس یافته های پژوهش بین متغیرهای پرخاشگری و ریسک پذیری رابطه مثبت و معناداری وجود داشت (015/0p=). نتایج آزمون t مستقل تفاوت معناداری بین ریسک پذیری (01/0P<) و پرخاشگری (05/0P<) بدن سازان مرد و زن نشان داد. یعنی میانگین ریسک پذیری و پرخاشگری به طور معناداری در مردان بیشتر از زنان بود. با توجه به اینکه یکی از ویژگی های با ارزش در میان جوامع، موضوع ریسک پذیری و قبول احتمال خطر برای دست یابی به اهدافی متعالی است، در ریسک پذیری نیز مانند هر کار دیگری، می بایست اعتدال را رعایت کرد. انسان ها نباید بیش از توان خود خطر کنند، چرا که خطرپذیری زیاد سلامت روان را به خطر می اندازد.
    کلیدواژگان: ريسک پذيري، پرخاشگري، تفاوت هاي جنسي، بدن سازان
  • مهدی ذاکر اکبری *، روح الله مرتضوی صفحات 112-119
    هدف این پژوهش، مقایسه سلامت روانی زنان شرکت کننده در ورزش همگانی با زنان غیرفعال شهر رشت بود. با استفاده از نمونه گیری تصادفی 100 نفر از زنان شرکت کننده در ورزش همگانی و 100 نفر از زنان غیرفعال به عنوان نمونه آماری این پژوهش انتخاب شدند. برای آزمون فرضیه های پژوهش با توجه به غیرطبیعی بودن داده ها از آزمون من ویتنی و برای تعیین همبستگی بین متغیرها در دو گروه از آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که وضعیت سلامت جسمانی زنان شرکت کننده در ورزش همگانی بهتر از زنان غیرفعال است و زنان شرکت کننده در ورزش همگانی اضطراب و اختلال خواب کمتری از زنان غیرفعال دارند. وضعیت کارکرد اجتماعی زنان شرکت کننده در ورزش همگانی بهتر از زنان غیرفعال بود؛ افسردگی زنان شرکت کننده در ورزش همگانی نیز کمتر از زنان غیرفعال است. همچنین بین سلامت روانی زنان شرکت کننده در ورزش همگانی با مدت فعالیت ورزشی ارتباط معناداری وجود دارد. بنابراین می توان بیان کرد که وضعیت سلامت روانی زنان فعال در ورزش همگانی بهتر از زنان غیر فعال است.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، کارکرد اجتماعی، افسردگی، اضطراب، زنان فعال و غیرفعال
|
  • M. Kavoosi *, A. Bahrami, D. Khajavi Pages 11-27
    The purpose of this study was to examine the relationship between skill performance, mental preparation and collective efficacy in football players. The statistical sample of the study included 80 male soccer players selected randomly from Arak city football teams. Data were collected using the following skill tests: preserving the ball in the air, dribbling test, run sweep with the ball and targeting test, the Ottawa mental skills questionnaire and collective efficacy questionnaire in sports. Then data were analyzed by SPSS 16 software using the statistical tests of Pearson correlation coefficient and simple linear regression. The results of the study showed that there was a significant positive relation between skill performance, mental preparation and collective efficacy. Collective efficacy was also positively correlated with the age, championship background, sports background and team membership history. Moreover, results showed that both predictive variables including skill performance and mental preparation are appropriate predictors of collective efficacy.
    Keywords: Skills Performance, Mental Preparation, Collective Efficacy, Preserving the Ball in the air, Targeting Test
  • H. Samadi *, M.T. Aghdasi, E. Alimohammadi Pages 28-39
    The pregnancy and birth process are important because they have directly been concerned with childhood health. The purpose of this research was to investigate the relationship between Apgar score and motor proficiency (gross motor skills) in 6-year-oldchildren in Bardaskan city. This is a descriptive-correlational study in which the statistical population included all the children born in Valiasser hospital in Bardaskan city in 2007. The statistical sample were selected in a purposeful and convenient manner (120 people including 60 boys and 60 girls). When the apgar scale data were recorded, Bruininks - Oseretsky test of motor proficiency were applied to evaluate gross motor skills. Research data were analyzed using spss 20 software and Pearson correlation coefficient. The results showed that there is no significant relationship between apgar score and gross motor skills. Based on the Pearson’s correlation results, it seems that the Apgar score may not be considered as a predictor for gross motor skills in this age.
    Keywords: Apgar Score, Motor Skills, Children
  • Gh. Mehrabian *, M. Kavoosi, A. Heirani Pages 40-53
    The present study aimed to study the relationship between the coache's leadership style and mental fitness and the trait and state anxiety of handball players. The research method was descriptive- correlational. The statistical population included the handball players from the Kermanshah clubs in 1393Y, which had spent at least the past two years of their training with their current coachs. The research samples included 260 participants who were selected randomly. The personal traits questionnaire, the leadership style in sport questionnaire, the mental fitness of athletes questionnaire and the STAI trait and state anxiety questionnaire were used to collect the data. Normal distribution of the data was approved by kolmogrov-smirnov test and the data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient at significance level of P
    Keywords: Leadership Styles, Mental Fitness, Trait Anxiety, state anxiety
  • A. Zare *, S. Heydarinejad, S. N. Shetab Pages 54-68
    The aim of the present research is to determine the validity and reliability of the effective factors’ scale on the emergence of office corruption and its control methods in the Ministry of Youth and Sports. The method of this research is Descriptive-Analytic. Statistical population of this study included personnel of the Ministry of Youth and Sports which are 900 persons according to the ministry’s reports. According to Morgan’s Sampling Table, 269 subjects were estimated as the statistical sample then 320 questionnaires were distributed and collected. In this research, researcher made questionnaire named effective factors on office corruption and control methods was used which superficial and content validity of the questionnaire was approved 12 professors in Sports Management. For construct validity of the questionnaire the effective factors (0.770) and control methods (0.815) were calculated using factor analysis. The validity coefficient of the questionaires were calculated using Cronbakh’s Alfa was (α=0.81) for effective factors and (α=0.83) for control factors. According to the fact that the validity and reliability of the questionnaire are all optimal, the new version of questionnaire for estimating effective factors and control methods of office corruption can be used as a valid and reliable questionnaire to measure the amount of corruption in sports organizations.
    Keywords: Validation, Office Corruption, Sports Organizations, Control
  • S. M. Kashef, M. Lotfi * Pages 69-78
    The purpose of this study was to predict entrepreneurial capacity of the heads and experts of sport boards by analyzing innovation climate components. In a descriptive-correlational study, 150 people were selected from the heads and experts of sport boards in West Azarbaijan according to Morgan's sampling table. Multiple regression test was used to analyze the data. The results showed that among the innovation climate components, challenge and participation componentscould predict entrepreneurial capacity in sport boards of the West Azerbaijan province. Overall, we suggest that sport boards should involve in entrepreneurship and innovation. Accordingly, it is suggested that sport boards provide entrepreneurship education for the heads and experts and opportunities for innovation. This wil provide the opportunities for competition.
    Keywords: Entrepreneurial capacity, Climate Of Innovation, Sport Boards, West Azerbaijan Province
  • M. Eskandarnejad, H. Ghorbantabar Omran * Pages 79-87
    The purpose of the present study was to investigate the effect of mental toughness on state anxiety under stress in female athletes of Tabriz University. For this reason, 30 students with an average age of 18-27 years participated in this study. Participants were divided into two groups of high and low mental toughness using mental toughness questionnaire 48 (Clough et al 2002).Subject's state and trait anxiety was assessed using Spielberger's State-Trait Anxiety questionnare andmental stress was applied through spectators and competition for prize. The state Anxiety was assessed after applying the mental stress. ANCOVA analysis indicated that there was significant difference between groups in state anxiety. Under the mental stress the participants with low levels of mental toughness showed greater state anxiety. The results of Pearson correlation test also revealed that there was strong negative relationship between mental toughness subscales and trait and state anxiety in normal condition and under stress (p
    Keywords: mental toughness, state anxiety, Mental
  • L. Ghasempour, M.T. Aghdasi Pages 88-99
    In this research meta-analysis was conducted on studies in the context of motor skills mental imagery with respect to moderating variables of gender and age. In this method, Analysis unit is taken of research. The research method included quantifying the effect size. For this, 40 researches investigating motor skills mental imagery were identified among which 26 relevant researches were studied. Independent t-test was used for statistical analysis. Results showed that gender and age had not significant effect of on motor skills imagery (P>0.05). Gender and age as moderating variables had not significant effect on motor skills mental imagery. All groups could benefit from imagining ability. The findings of the present research confirm the results of previous studies supporting the effect of mental imagery on motor skills.
    Keywords: Meta, Analysis, Mental Imagery, Motor Skill, Gender, Age
  • M. Parvaneh *, H. Mohammadzadeh Pages 100-111
    The aim of this study was to determine the relationship between risk-taking and aggression in bodybuilders. This was a correlational, causal-comparative study. The population of this study included all bodybuilders of fitness clubs in Urmia city among which 50 male and 50 female with at least one year and maximum five years history of regular exercise were selected in a convenient manner. Bass and Perry aggression questionnaire and Zuckerman mixed questionnaire were used to collect the data. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and independent t-test. Results showed that there was significant positive correlation between aggression and risk-taking (p=0.015). Independenat t-test analysis showed a significant difference between men and women in risk-taking (p
    Keywords: Risk, taking, Aggression, Sex differences, Bodybuilders
  • M. Zakerakbari *, R. Mortazavi Pages 112-119
    The aim of this study was to compare the mental health of women participating in public sport with inactive women in Rasht. 100 women participating in sport for all programs and 100 inactive women were selected using random sampling. Based on the results of normality tests for data, non-parametric statistical tests of Mann-Whitneyand Spearman correlation coefficient were used to analyze the data. The results showed that the health status of women participating in public sport are were better than inactive women, and they had less anxiety and sleep disorders than inactive women. The social function of women active women was better than inactive women and their depression was less than inactive women. Moreover, there was a significant relationship between mental health and duration of physical activity in active women. Thus, it can be stated that the mental health status of women participating in public sport is better than inactive women.
    Keywords: mental health, Social Function, depression, anxiety, Active, Inactive Women